Tvrdnje SAD-a
0

Rusija i Kina prijete američkim kompanijama u cyber špijunaži

FENA
Narodna Republika Kina i Rusija predstavljaju najveću prijetnju za američke kompanije kad je u pitanju cyber špijunaža, tvrdi u svom izvještaju Američka kontraobavještajna služba.

U objavljenom izvještaju naslovljenom "Strani špijuni kradu američke ekonomske tajne u cyber prostoru" ističe se da su svjetski lideri u cyber špijunaži neimenovane "strukture" iz NR Kine, kao i ruski obavještajci, prenijela je britanska medijska kuća BBC.

Ambasade Rusije i NR Kine u Washingtonu su već odbacile ove optužbe.

Prema objavljenom izvještaju, i američki stručnjaci za probleme cyber sigurnosti, i privatne firme upozoravaju na talas hakerskih upada u kompjuterske mreže koji su inicirani, kako se tvrdi, u NR Kini.

Američki stručnjaci, međutim, još uvijek nisu uspjeli da otkriju naručioca ovih hakerskih napada.

Autori izvještaja smatraju da Rusija, uz primjetno zaostajanje, zauzima drugo mjesto poslije NR Kine u svijetu po cyber špijunaži.

No, ruski cyber špijuni su aktivniji i koriste lukavije metode, tvrdi se u izvještaju, koji je prenijela ruska agencija za privredne informacije, finmarket.

Pošto cyber špijuni primjenjuju sve raznovrsnije načine upada u kompjuterske sisteme istraživačkih laboratorija i privatnih kompanija, sve je teže otkriti ko sakuplja informacije.

Američki Federalni istražni biro (FBI) je prošle godine upozorio više od 100 domaćih kompanija, da su cyber špijuni pronašli "rupe" u njihovim sistemima kompjuterske zaštite.

Cyber špijuni su posebno zainteresovani za komercijalne tajne, intelektualnu svojinu kompanija i savremene tehnologije.