Svijet
0

Rusija i Kina predložile zabranu svemirskog oružja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov predočio je u utorak, na konferenciji o razoružanju u Ženevi, prijedlog sporazuma o zabrani svemirskog oružja, pod zajedničkim patronatom Rusije i Kine.

Prijedlog ima za cilj zabranu raspoređivanja bilo koje vrste oružja u svemiru kao i upotrebu sile i prijetnju upotrebom sile na svemirske predmete.

"Ako se ne izbjegne utrka u svemirskom naoružanju, međunarodna sigurnost bit će ugrožena", rekao je Lavrov na konferenciji.

"Zadatak da se spriječi utrka u svemirskom naoružanju je na dnevnom redu konferencije. Vrijeme je da počnemo ozbiljno raditi u tom domenu", dodao je on.

Moskva, koja optužuje Washington da tajno priprema program satelitskog uništavanja, upozorila je da bi "raspoređivanje oružja u svemiru neke države neizbježno dovelo do lančane reakcije".

Međunarodno pravo, sporazumom od 1967., zabranjuje upotrebu oružja za masovno uništenje u svemiru ali ne zabranjuje uništavanje satelita.

Nakon uništavanja satelita u svemiru 1980-ih godina, SAD i Sovjetski savez su okončali svoje programe svemirskog naoružanja.