Svijet
0

Rusija i Indija parafirale sporazum o izgradnji reaktora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Indijski premijer Manmohan Singh, koji je u službenoj posjeti Moskvi, parafirao je u ponedjeljak s ruskim dužnosnicima konačan sporazum o izgradnji četiri nuklearna reaktora.

Rusija može izgraditi u Indiji do 20 nuklearnih energetskih blokova i da za to dobije desetke milijardi dolara, izjavio je čelnik Ruske državne agencije za atomsku energiju (Rosatom) Sergej Kirijenko, prenose agencije.

Prema riječima Kirijenka, na atomskoj centrali Kudankulam, koja je u izgradnji, podići će se ukupno šest reaktora. Još četiri do šest energetskih blokova ruski nuklearni energetičara bi mogli podići u zapadnom Bengalu, dok bi ostali bili na lokaciji koja se za sada ne saopćava.

Izgradnja reaktora u atomskoj centrali Kudankulam dogovorena je još u vrijeme Sovjetskog saveza, kada je SSSR potpisao potrebne dokumente s Indijom 1988. godine.

Nakon deset godina sporazum je dopunjen, a 2007. godine su uslijedili pregovori Vladimira Putina, koji je tada bio na dužnosti predsjednika Rusije, i Manmohana Singha, nakon kojih je objavljeno da će tvrtka Atomstrojexport izgraditi u Kudankulamu četiri reaktora. Agencije su, međutim, ove godine izvještavale da se grade samo dva bloka.

Novi sporazum o izgradnji nuklearnih reaktora potpisan je tokom posjete Singha Moskvi. On se u ponedjeljak sastao i s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom, prenio je Tanjug.

Medvedev je na konferenciji za tisak nakon sastanka s indijskim premijerom Singhom izjavio da će robna razmjena Rusije i Indije dogodine biti skoro udvostručena, na deset milijardi dolara, i da će Moskva i New Delhi jačati saradnju u okviru grupacije BRIK (Brazil, Rusija, Indija, Kina).