Svijet
0

Rusija i Gruzija pristale na primirje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Gruzija i Rusija prihvatile su u utorak mirovni plan Francuske koji poziva na trenutni prekid vatre. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sastao se s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim u utorak u Moskvi prije puta za Tbilisi gdje je o ruskom prihvatanju plana izvijestio gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija.

Obje strane prihvatile su glavne tačke plana – trenutni prekid vatre, povlačenje snaga iz dvije gruzijske odmetnute regije te slobodan pristup humanitarnih djelatnika.

Saakašhili je, međutim, rekao da ne može biti međunarodnih pregovora oko budućnosti Abhazije i Južne Osetije – dvije gruzijske pokrajine bliske Rusiji za koje Tbilisi kaže da nikada neće odustati od njih.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da bilo kakav sporazum mora priznati teritorijalni integritet Gruzije, prenosi VoA.

Još nije jasno jesu li okršaji u Gruziji prestali. Ruski predsjednik Medvedev izjavio je da je naredio prekid vojnih akcija čak i prije nego što je Gruzija pristala na primirje te dodao kako je Gruzija dovoljno kažnjena za prošlosedmični napad na Južnu Osetiju.

U međuvremenu su se čelnici pet bivših komunističkih zemalja – Estonije, Latvije, Litve, Poljske i Ukrajine priključili gruzijskom čelniku Saakašviliju na skupu solidarnosti u Tbilisiju.

Gruzija tvrdi da je u sukobima poginulo 150 ljudi, a Rusija tvrdi da ih je poginulo najmanje 1.500. Broj žrtava ne može biti potvrđen iz nezavisnih izvora.

Glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer izrazio je snažnu podršku Gruziji te je pozvao Rusiju da poštuje teritorijalni integritet bivše sovjetske republike.

Nakon sastanka s ambasadorima 26 zemalja članica u Bruxellesu, u utorak, Jaap de Hoop Scheffer je rekao da NATO osuđuje rusku "prekomjernu upotrebu sile" u Gruziji te je pozvao obje strane da se povuku na linije koje su držale prije izbijanja sukoba.