Svijet
0

Rusija i dalje insistira na transformaciji OHR-a

FENA
Rusija nije zadovoljna rezultatima junske sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH, izjavio je u intervjuu za dnevni list „Nezavisimaja gazeta" zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Vladimir Titov, saopćeno je u srijedu iz ambasade Ruske Federacije u Sarajevu.

"Ova sjednica je još jedna potvrda da se naši partneri ne pridržavaju ranije usaglašenog stava o zatvaranju ureda Visokog predstavnika i ukidanju njegovih vanrednih ovlasti. Ali objektivna procjena situacije u zemlji kao i ispunjenja uslova za zatvaranje OHR-a je takva da je već sada neophodno da se OHR transformira u misiju EU. Naravno, naši partneri se boje „kosovskog presedana". Verbalno negirajući sve to, oni bi ustvari željeli da se osiguraju", izjavio je Titov.

Vanredne ovlasti visokog predstavnika potrebne su, kako je rekao, "i onima koji se zalažu za „prekrojavanje" Daytona, isforsiranu centralizaciju zemlje, njeno pretvaranje u unitarnu državu bez saglasnosti Srba koji žive u BiH".

"Tačno je da se na njih vrši najjači pritisak iako nemaju nikakvih namjera da izađu iz sastava BiH ili da podijele državu", izjavio je ruski diplomat u intervju za Nezavismaju Gazetu, saopćeno je iz Ruske ambasade u BiH.