Svijet
0

Rusija i Britanija uspostavljaju "crveni" telefon

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Velika Britanija i Rusija uspostavit će "crvenu" telefonsku liniju kao znak nastojanja dviju država da prevladaju "ozbiljna neslaganja" i ojačaju međusobne odnose, izjavio je u utorak šef britanske diplomacije William Hague nakon razgovora s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

"Upravo smo danas potpisali sporazum o ponovnom uspostavljanju vruće linije, telefonske veze između Downing Streeta 10 i Kremlja, čim će moderan sustav biti uspostavljen", rekao je Hague na zajedničkoj konferenciji za medije s Lavrovom u Londonu.

Britanski ministar je istaknuo da to "nikako ne znači povratak na hladnoratovski mentalitet", već je "u pitanju modernizacija značajne komunikacijske veze, u modernim odnosima", javio je AFP.

Hague je priznao da se razlike u stavovima Londona i Moskve ne mogu prevladati preko noći, ali da se odnosi "strpljivo i sigurno" popravljaju, na šta ukazuje i planirana posjeta britanskog premijera Davida Camerona Rusiji ove godine.

Bit će potrebno vrijeme i odmjereni, praktični koraci, rekao je Hague.

Sjenu na poboljšanje odnosa dviju država i dalje baca slučaj trovanja ruskog špijuna disidenta Aleksandra Litvinjenka u Londonu 2006. godine, s obzirom na to da Rusija odbija izručiti zastupnika Andreja Lugovoja, glavnog osumnjičenog.

U posljednje vrijeme na odnose Rusije i Velike Britanije nepovoljno je utjecalo protjerivanje dopisnika britanskog The Guardiana u Moskvi zbog komentara nepovoljnih po rusko rukovodstvo.

Lavrov je na konferenciji za novinare s Hagueom izjavio da će britanskom premijeru Davidu Cameronu prenijeti poziv ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva da posjeti Moskvu, prenosi agencija Itar-Tass.

Rusija je zainteresirana za posjetu britanskog premijera Moskvi da bi se označio novi kvalitet partnerstva zasnovanog na obostranom povjerenju, rekao je Lavrov i podsjetio da su se čelnici dviju država već sastajali nekoliko puta, a prošle godine na marginama samita G-8 i G-20 u Kanadi i Južnoj Koreji.

Lavrov je na konferenciji za novinare s Hagueom govorio o iranskome nuklearnom programu, istaknuvši da bi uvođenje novih sankcija Ujedinjenih naroda Iranu stvorilo društvene probleme u toj zemlji, zbog čega Moskva ne podržava takav potez.

Lavrov je kazao da su dosadašnje sankcije uvođene zbog spornog iranskog nuklearnog programa pogodile narod, javio je Reuters.