Svijet
0

Rusija: Huligani laserima zasljepljuju pilote

FENA
Najnoviji oblik huliganizma zadaje glavobolju Rusima. Naime, nepoznata grupa huligana zasljepljuje pilote laserima tokom slijetanja i time ugrožavaju mnoge živote.

Opasna psina nije nikakva novost i u Rusiji je od početka godine prijavljeno 50 slučajeva, a ista stvar je također zabilježena u SAD-u i Velikoj Britaniji, javlja Russia Today.

Posljedni incident zbio se u moskovskoj zračnoj luci Vnukovo kada je zeleno svjetlo lasera zaslijepilo pilota Tupoljeva, a slično se ponovilo nakon nekoliko minuta drugom pilotu.

Srećom, pilot je odmah uključio autopilot za slijetanje, ali nemaju svi ruski avioni tu mogućnost, a i da imaju, u tim trenucima je jako bitna prisebnost pilota.

Zeleni laseri koji koriste huligani uvoze se iz Kine, a u Rusiji stoje manje od 100 dolara. Njihov doseg je čak pet kilometara, a na blizu mogu čak zapaliti papir ili plastiku.

U SAD-u su isti laseri zabranjeni, a i Rusi razmišljaju o istom potezu, a neki čak žele izjednačiti psine s laserima s terorističkim činom.

Dosad je u Rusiji zbog dovođena života u opasnost laserom uhvaćen samo jedan tinejdžer nad kojim se još vodi postupak, a građani negoduju kako je sve presporo, prenose u srijedu agencije.