Putin pozvao na oštre mjere
2

Rusija: Hapšenja zbog napada na muslimanske lidere

SRNA
Ruske vlasti saopštile su da su tokom dana uhapsile pet osumnjičenih lica povodom ranjavanja visokog islamskog zvaničnika u većinski muslimanskom regionu Tatarstanu i ubistva njegovog zamjenika.

Predsjednik Vladimir Putin i najviši bezbjednosni zvaničnici pozvali su na redovnom sedmičnom sastanku nacionalnog savjeta bezbjednosti na uvođenje oštrih mjera protiv ekstremizma poslije napada u oblasti koja je do sada bila primjer vjerske tolerancije.

Učesnici sastanka ukazali su na potrebu da se "pojačaju mjere protiv svih oblika ekstremizma, uključujući vjerski", prenijela je državna agencija RIA izjavu Putinovog portparola Dmitrija Peskova.

Federalna istražna komisija saopštila je da je napad bio rezulat spora u vezi sa religijom i novcem.

Tatarstanski muftija Ildis Fajzov hitno je prebačen u bolnicu poslije ranjavanja u tri snažne eksplozije koje su juče zahvatile njegov automobil u lokalnoj prestonici Kazanu. Nešto ranije, muftijin zamjenik Valijula Jakupov ubijen je ispred svoje kuće.

Napadi su podsjetili na nasilje koje povremeno potresa muslimanske regione na sjeveru Kavkaza, gdje su ruske snage vodile dva rata protiv pobunjenika od 1991. godine i raspada Sovjetskog Saveza. Militanti žele da osnuju islamističku državu na ovom području.

Tatarstan, koji je bogat naftom, uživa veći stepen autonomije od Moskve od većine ostalih regiona i do sada je bio relativno miran. Njegov glavni grad Kazan, na rijeci Volgi, odabran je za domaćina Svjetskih univerzitetskih igara sljedeće godine.