Evakuirano 10.000 stanovnika
16

Rusija: Eksplodiralo 4.000 tona municije

SRNA
Na poligonu u blizini ruskog grada Orenburga na Uralu, u blizini granice sa Kazahstanom, danas je eksplodiralo vojno skladište sa 4.000 tone municije, saopćio je glavni vojni istražni odsjek Rusije.

"Eksplodiralo je 4.000 tona municije, od čega 1.379 tona granata 100-milimitarskog kalibra, 400 tona bombi, 2.300 tona 280-milimetarskih raketa", precizira se u saopćenju.

Eksplozije su odjeknule danas prilikom istovara granata u skladištu u kome su trebale da budu uništene.

Usljed eksplozije došlo je do požara na 15 hektara suve trave u okolini, ali vatra ne prijeti naseljima, navode nadležne službe.

Prema dosadašnjim informacijama, niko nije povrijeđen, ali je evakuisano 10.000 stanovnika u krugu od deset kilometra oko mjesta nesreće.

U ovoj oblasti je uvedena vanredna situacija. Željeznički saobraćaj na liniji Orenburg-Iletsk je u prekidu.

Ruski vojni zvaničnici pokrenuli su istragu, prenose "RIA novosti". Zvaničnici su izjavili da bi istraga mogla trajati više od mjesec dana.

Posljednjih godina dogodilo se više eksplozija ruske vojne opreme, koja je velikim dijelom zaostala iz vremena Sovjetskog Saveza. Predsjednik Vladimir Putin je obećao da će modernizovati i ponovo pokrenuti odbrambenu industriju.