Svijet
0

Rusija: Duma danas odlučuje o kandidaturi Medvedeva za premijera

FENA
Dmitrij Medvedev (Foto: Arhiv/AFP)
Dmitrij Medvedev (Foto: Arhiv/AFP)
Donji dom ruskog parlamenta, Državna Duma, glasaće u utorak o kandidaturi doskorašnjeg predsjednika Dmitrija Medvedeva na mjesto premijera.

Njegovu kandidaturu u ponedjeljak je zvanično predložio novoizabrani predsjednik Vladimir Putin, odmah nakon inauguracije u Kremlju, prenose agencije.

Ova zamjena mjesta na najvišim državnim funkcijama bila je najavljena još prošle jeseni, kada je Putin objavio da će se kandidovati za šefa države.

Iako Medvedev tokom ponedjeljka i utorka vodi konsultacije sa sve četiri poslaničke grupe u Dumi, nema sumnje da će biti izabran.

Stopostotnu podršku najavile su mu vladajuća Jedinstvena Rusija, čiji lider uskoro treba da postane umjesto Putina, kao i Liberalna demokratska partija Vladimira Žirinovskog, što je više nego dovoljno da bude izabran.

Nije isključeno da će ga podržati i neko od poslanika Pravedne Rusije Sergeja Mironova, pošto, kako je pisala moskovska štampa, Kremlj želi da dobije podršku vise od 300 poslanika, od ukupno 450.

Lider komunista Genadij Zjuhganov najavio je da ta partija neće glasati ni za jednog kandidata koji će "nastaviti da vodi dosadašnju politiku".

Kako je najavljeno u Dumi, kandidaturu Medvedeva predložiće poslanicima lično Vladimir Putin, a obratiće im se i Medvedev s programom vlade.

Poslije izbora za premijera, Medvedev treba u roku od nedjelju dana da predstavi Putinu novi sastav vlade, koji šef države treba da potvrdi.

Na inauguraciji, Putin je u ponedjeljak kazao da je Medvedev na mjestu predsjednika uspio da "osigura kontinuitet i stabilnost" u razvoju države.

Više stotina pristalica opozicije provelo je noć na jednom malom trgu u centru Moskve protiveći se novoizabranom predsjedniku Vladimir Putinu.

Policija je u ponedjeljak privela i novčano kaznila dvojica opozicionih lidera - blogera i borca protiv korupcije Alekseja Navalnog i šefa Fronta ljevice Sergeja Udalcova.

Tokom dvodnevnih protesta koji su počeli dan uoči inauguracija Putina privedeno je više od 500 osoba.