Dick Cheney
0

Rusija dovela u sumnju svoju pouzdanost

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija je kao međunarodni partner dovela u sumnju svoju pouzdanost "nelegitimnim" pokušajem promjena granica Gruzije, izjavio je u Tbilisiju u četvrtak američki potpredsjednik Dick Cheney.

"Kada se vaša zemlja izborila za slobodu u ružičastoj revoluciji, Amerika je pritekla u pomoć vašoj mladoj demokratiji", rekao je Cheney na konferenciji za novinare u Tbilisiju, kojoj je prisustvovao i gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili.

"Isto činimo i sada, kada se trudite da se izborite s invazijom na vašu suverenu teritoriju i nelegitimnim jednostranim nasilnim pokušajem promjena granica vaše zemlje, što je jednoglasno osudio sav slobodni svijet", kazao je američki potpredsjednik, prenio je Reuters.

On je kazao da je "rusko djelovanje bacilo ozbiljnu sumnju na namjere Rusije i njenu pouzdanost kao međunarodnog partnera, ne samo u Gruziji već i u regiji i cijelome međunarodnom sistemu".

Cheney je pohvalio Saakašvilija zbog "neustrašivog odgovora ruskoj okupaciji" i ponovio da je Amerika "vjeran i postojan partner" Gruzije, prenijela je agencija DPA.

Američki potpredsjednik je rekao da SAD potpuno podržava pristupanje Gruzije Sjevernoatlantskom savezu. "Kao što su članice NATO-a poručile na samitu u Bukureštu, Gruzija će biti u našem savezu", kazao je i naglasio da je NATO "defanzivan savez".

Cheney je, u okviru turneje po bivšim sovjetskim republikama koje su saveznice Washingtona, doputovao u Gruziju da bi Saakašviliju prenio američku podršku nakon rusko-gruzijskog sukoba i odluke Moskve da prizna nezavisnost gruzijskih regija Južne Osetije i Abhazije.

Američki predsjednik George W. Bush najavio je u srijedu milijardu dolara pomoći Gruziji za obnovu područja razorenih u sukobima koji su počeli 7. augusta.

Kremlj je u više navrata optuživao Sjedinjene Države da doprinose povećanju napetosti na Kavkazu time što ohrabruju Saakašvilija.

Dick Cheney je u srijedu boravio u Azerbejdžanu, a večeras treba otputovati u Ukrajinu.