Bernard Kouchner
0

Rusija djelimično ispoštovala sporazum o primirju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija je djelimično ispoštovala sporazum o primirju kojim se zahtijeva povlačenje njenih snaga iz Gruzije, izjavio je u petak francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner tokom posjete Gruziji kako bi verificirao povlačenje u ime Evropske unije.

Ruski vojnici i tenkovi ušli su u zone oko otcijepljenih regija Abhazije i Južne Osetije tokom rata u augustu. U petak ističe rok za njihovo povlačenje na osnovu sporazuma o primirju postignutog uz francusko posredovanje.

Upitan u gruzijskom gradu Goriju, u blizini Južne Osetije, da li je Rusija ispoštovala sporazum o primirju, Kouchner je izjavio novinarima: "Mislim da jeste, ali djelimično", prenio je Reuters.

Ministri vanjskih poslova EU-a mogli bi odlučiti iduće sedmice da li će ponovo pokrenuti razgovore o strateškom partnerstvu s Rusijom koji je EU stavila na čekanje dok se Rusija ne povinije sporazumu o primirju.

Diplomati u Bruxellesu, međutim, tvrde da postoje razlike unutar EU-a o tome kakav signal treba poslati Rusiji ako se razgovori odmah nastave.

Ruski vojnici i oklopna vozila napustili su svoje kontrolne tačke iz tampon zona koje je proglasila Rusija, a Moskva tvrdi da je sada u potpunosti ispoštovala sporazum o primirju.

Prozapadna gruzijska vlada, međutim, tvrdi da Kremlj nije ispoštovao sporazum o primirju jer su ruski vojnici ostali u dvije otcijepljene regije, koje su odbacile gruzijsku vladavinu u 1990-im, a posebno u malim džepovima tih regija za koje Tbilisi tvrdi da je imao kontrolu nad njima do rata u ovoj godini.

"Oni moraju napustiti tampon zonu prije 10. oktobra i oni su to i učinili", izjavio je Kouchner, govoreći ranije ispred spaljene kuće u Ergnetiju, gruzijskom selu u blizini Južne Osetije kojim su do ove sedmice patrolirali ruski vojnici.

On je, međutim, izjavio da je svjestan postojanja spornih džepova na teritoriji i da će o njima biti raspravljano na međunarodnoj konferenciji o Gruziji koja će se 15. oktobra održati u Ženevi.

Kouchner, odjeven u odijelo s kravatom, obišao je regiju u oklopnom džipu s timom posmatrača primirja EU-a, dijelom kontingenta od 225 ljudi razmještenih u Gruziji u skladu s uslovima za rusko povlačenje.