Crveni trg u Moskvi
17

Rusija demonstrirala silu na Dan pobjede na fašizmom

FENA
Vojna parada u Moskvi (Foto: AFP)
Vojna parada u Moskvi (Foto: AFP)
Tradicionalna vojna parada povodom Dana pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu održana je u srijedu na Crvenom trgu u Moskvi uz sudjelovanje više hiljada vojnika i stotinjak vojnih vozila, javljaju ruski mediji.

Ruski ministar odbrane Anatolij Serdjukov izvršio je smotru parade, a događaj su iz svečane lože pratili najviši ruski dužnosnici, uključujući predsjednika Vladimira Putina i novoizabranog premijera Dmitrija Medvedeva. Na tribinama na Crvenom trgu također su bili, veterani rata, predstavnici javnih organizacija te veliki broj stranih gostiju.

"Rusija provodi politiku jačanja sigurnosti u svijetu i mi imamo veliko moralno pravo principijelno i uporno braniti svoja stajališta zato što je naša zemlja podnijela glavni udarac nacizma i dočekala je neprijatelja s junačkim otporom odredivši ishod rata", kazao je Putin na paradi povodom 67. godišnjice pobjede sovjetskog naroda u Drugom sjetskom ratu. To je bio njegov prvi veći govor od povrataka u Kremlj.

Putin je u svom govoru pozvao da se ne zaboravi zašto je počeo rat te da se analiziraju lekcije iz tog rata budući da su one i sada aktualne.

" I danas hoću istaknuti da su strogo poštivanje međunarodnih normi, poštivanje suvereniteta država i samostalnog izbora svakog naroda jamstva da se tragedija prošlog rata nikada više neće ponoviti", rekao je ruski predsjednik.

Obraćajući se veteranima rata kazao je da će Rusija "uvijek biti vjerna njihovom podvigu te stoga ima budućnost i mi ćemo učiniti sve da ta budućnost bude mirna i sigurna".

Paradu na Dan pobjede, koji Rusi smatraju najvećim nacionalnim praznikom, uživo je pratilo više od 250 akreditiranih novinara. U paradi je sudjelovalo više od 14.000 vojnika i više od 100 komada vojne opreme, a i vojni orkestar.

Ove godine nije bilo aviona nego su letjeli helikopteri.

Motorizirana kolona protezala se na više od jednog i pol kilometra. Na paradu je bilo pozvano 1.500 veterana Drugog svjetskog rata.

Prva vojna parada povodom pobjede održana je na Crvenom trgu 24. juna 1945. godine prema naređenju tadašnjeg vrhovnog zapovjednika Josifa Visarionoviča Staljina.