Svijet
0

Rusija demantirala izvještaj misije UN-a

FENA
Rusko ministarstvo odbrane odlučno je u ponedjeljak demantiralo tvrdnje monitoring misije UN-a u Gruziji da je ruski avion oborio gruzijsku bespilotnu letjelicu 20. aprila.

"Ne može biti govora ni o kakvoj povredi državne granice s Gruzijom, a ni o obaranju špijunske bespilotne letjelice", rekao je načelnik pres-službe ministarstva odbrane Aleksandar Drobiševski.

On je kazao da 20. aprila avioni ruskoga vojnog zrakoplovstva nisu letjeli u blizini Gruzije.

Gruzijska ministrica vanjskih poslova Eka Tkešelašvili je saopćila u Bruxellesu novinarima da je Tbilisi dobio zvanično dokument misije UN-a o incidentu koji se dogodio 20. aprila.

Prema njenim riječima, u izvještaju se jasno govori da je gruzijsku letjelicu oborio ruski vojni avion, prenijela je agencija RIA Novosti.

Ranije u ponedjeljak ruski mediji su izvijestili da je monitoring misija UN-a, pozivajući se na radarske snimke, saopćila da je gruzijsku špijunsku letjelicu tada oborio ili lovac "MiG 29" ili "Suhoj 27", koji je potom odletio u ruski zračni prostor.

Otcijepljena gruzijska regija Abhazija tvrdi da je od marta oborila sedam gruzijskih bespilotnih špijunskih letjelica, dok je Tbilisi potvrdio samo slučaj obaranja od 20. aprila, tvrdeći da je to uradio ruski avion "Mig 29".