Sergej Lavrov
0

Rusija će tražiti da se ne prodaje oružje Tbilisiju

FENA
Rusija će zatražiti od drugih zemalja da ne prodaju ofanzivno oružje režimu u Tbilisiju, izjavio je u subotu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenijela je ruska novinska agencija Itar Tass.

"Mi ćemo tražiti od drugih zemalja da ne prodaju oružje, pretežno ofanzivno, sadašnjem režimu u Tbilisiju. Mi jako dobro znamo kako će ga (gruzijski) režim iskoristiti. Možemo da navedemo mnogo primjera za to. To je za nas sada veoma važan momenat", rekao je Lavrov.

Ruski ministar je, na pitanje o priznanju nezavisnosti Abhanzije i Južne Osetije od drugih država, rekao da nije uobičajeno da Rusije vodi "razgovore iza scene o mjerama koje će preduzeti vezano za ovaj ili onoj problem".

"Naša jedina briga je - da bi sve zemlje poštuju međunarodno pravo, a što se tiče Abhazije i Južne Osetije mi insistiramo da se ne upotrebljava sila kao način za rješenje problema, što je i ključna odredba međunarodnog prava", rekao je Lavrov.

On je dodao da je sila korištena u noći 7. augusta ove godine i Rusija će tražiti od svih zemalja, koje imaju veze s aktuelnom režimom u Tbilisiju, da se takva situacija ne ponovi.

"Evropska unija je garant da neće biti korištena sila protiv Abhazije i Južne Osetije.", kazao je ruski ministar vanjskih poslova.