Svijet
0

Rusija će nastaviti sa zračnim udarima u Siriji

FENA
Rusija će nastaviti sa zračnim udarima u Siriji uprkos povlačenju većine njenih snaga, izjavio je visoki ruski zvaničnik u utorak.

Zamjenik ministra odbrane Nikolaj Pankov izjavio je da je prerano govoriti o poražavanju terorizma, nakon kampanje koja je ojačala poziciju sirijske vlade.

Ruske snage počele su napuštati Siriju u utorak nakon jučerašnje iznenadne objave predsjednika Vladimira Putina. Neki od vojnika sada se nalaze u Rusiji.

Drugi dan mirovnih pregovora u Ženevi održan je u cilju rješenja sukoba.

Mirovni posrednik UN-a Staffan de Mistura, koji posreduje u razgovorima, pozdravio je rusku odluku.

"Objava predsjednika Putina istoga dana kada je počeo ovaj krug unutarsirijskih razgovora u Ženevi je značajan razvoj situacije, za koji se nadamo da će imati pozitivne posljedice po napredak u pregovorima2, kazao je on.

Rusko ministarstvo odbrane prikazalo je snimak prve grupe aviona koji uzlijeću iz zračne baze Hmeimim u Siriji u utorak ujutru i nakon toga su prikazani u zraku.

Nekoliko sati kasnije, ruska televizija prikazala je dolaske desetaka aviona u južni ruski grad Voronjež, gdje su ih na pisti dočekali svećenici i masa koja je mahala balonima.

Borbeni avioni SU-24, SU-25, SU-34 i helikopteri su se vratili u Rusiju, javila je televizija.

Pankov je, međutim, izjavio da će ruska zračna grupa ostati u Siriji.

"Određeni pozitivni rezultrati su ostvareni. Ipak prerano je govoriti o pobjedi nad terorizmom. Ruska zračna grupa ima zadatak da nastavi s napadima na teroristička postrojenja", navela je novinska agencija RIA Novosti njegove riječi, prenosi BBC.