Svijet
0

Rusija bacila bombu na gruzijsko selo

Sarajevo-x.com
Mlazni avioni koji su doletjeli iz Rusije, ispalili su raketu zrak-zemlja na Gruzijsku teritoriju i tim iskazali čin agresije, rekao je Reutersu ministar unutrašnjih poslova Gruzije Vano Merabishvili. Na svu sreću, projektil nije eksplodirao.

Rusija, koja ima dugu historiju zategnutih odnosa sa ovom bivšom sovjetskom republikom, negira da su avioni njihove zračne flote letjeli u gruzijskom zračnom prostoru.

"Naši radari su pokazali da su ti avioni doletjeli iz Rusije i vratili se u nju istim putem kojim su došli", rekao je Merabishvili. "Prema mojoj procjeni, ovo je bio čin agresije koju su izvršili avioni kršeći teritorijalni zračni prostor druge zemlje", dodao je.

Gruzijski zvaničnici javili su da je raketa pogodila selo Tsitelubani, 65 km udaljeno od Tbilisija, ali nije eksplodirala.

Shota Utiashvili, šef ureda za odnose s javnošću gruzijskog MUP-a rekao je Reutersu da su ruski avioni ispustili bombu tešku 700 kilograma.

"Na svu sreću, nije eksplodirala. Da jeste, bila bi to velika katastrofa", rekao je Utiashvili i dodao da povrijeđenih nije bilo.

Rusija negira da je "bombardovala" Gruziju i tvrde da njihovi avioni nisu ulazili u gruzijski zračni prostor.