Svijet
0

Rusija: 52 osobe povrijeđene u požaru u metrou u Moskvi

FENA
S linije moskovskog metroa koja je jutros zbog požara bila zatvorena tri sata, ponovo se vidio dim, javila je Russia Today. Zbog incidenta koji je izbio u jutarnjem špicu, metro je bio djelimično zatvoren.

Vlasti su ponovo zatvorile tranzitnu liniju manje od jednog sata pošto je puštena u rad. Dim se razvio s istog mjesta odakle je počeo požar.

"U današnjem incidentu povrijeđene su najmanje 52 osobe na stanici Ohotni red", rekao je predstavnik službe za vanredne situacije Moskve, Viktor Birjukov i dodao da je 11 osoba hospitalizovano.

On je kazao da je iz metroa bilo evakuisano 4.500 osoba. Neke kompozicije su se zaustavile kada je izbio plamen. Svi putnici i zaposleni na metrou su evakuisani, a evakuacija je završena jedan sat po izbijanju požara.

"Vatra je počela oko 9,04 sata po moskovskom vremenu, a vatrogasci su uspjeli brzo da je ugase. Prostor obuhvaćen dimom je provjetren. Uzrok požara tek treba da se utvrdi. Preliminarni rezultati ukazuju na tehnički kvar elektrokabla unutar tunela", rekao je Birjukov.

Istražna komisija je saopćila da će provesti istragu o mogućem nepoštovanju sigurnosnih pravila u metrou.

Ria Novosti pišu da je za vrijeme jutarnjeg špica saobraćaj u Moskvi bio veoma poremećen. Nekoliko obližnjih stanica je bilo zatvoreno, a putnici su zamoljeni da izađu i potraže druge načine prevoza.

Vlasti su zatvorile saobraćaj u jednoj od ulica u blizini stanice metroa Ohotni red kako bi njome mogla da saobraćaju vozila hitne pomoći i vatrogasaca.

Zbog današnjeg incidenta, nekoliko desetina hiljada putnika je zakasnilo na posao.

Gradske vlasti su za prevoz angažovale 40 dodatnih autobusa i trolejbusa. Mnogi od putnika bili su ljuti kada su otkrili da su moskovski taksisti iskoristili situaciju i drastično podigli cijenu usluge.

Birjukov je rekao da je jedan putnik preko Twittera objavio da je za prevoz taksijem sa jedne od zatvorenih stanica metroa, platio za vožnju od 13 kilometara 2.500 rublji (gotovo 80 dolara).

Rad metroa nastavljen je ubrzo poslije podne, oko tri sata poslije incidenta, javlja Russia Today.