Svijet
14

Rusija: 18 ranjenih u samoubilačkom napadu "crne udovice" u Dagestanu

FENA
Najmanje 18 osoba, među kojima petoro djece i pet policajaca, ranjeno je u subotu u samoubilačkom napadu koji je u Dagestanu izvela jedna žena, udovica dvojice islamskih ekstremista koje su ubile sigurnosne snage.

Policija je saopćila da su dvije osobe ranjene u napadu u kritičnom stanju.

"Napad se odigrao na centralnom trgu Mahačkale kada je žena aktivirala eksploziv kojim je bila opasana", saopćio je lokalni šef policije.

"Žena je identifikovana kao Madina Alijeva (25) koja se je prvo bila udata za jednog ekstremistu ubijenog 2009. godine. Potom se udala za drugog ekstremistu, koji je ubijen prošle godine", saopćila je glasnogovornica policije Fatina Ubajdatova.

Dagestan je jedno od područja s najvećim stepenom nasilja u Rusiji. Odatle potiču roditelji Džohara i Tamerlana Carnajeva, osumnjičenih za bombaški napad na maraton u Bostonu, podsjetio je AFP.

Od 2000. godine najmanje 20 žena samoubica, većinom iz kavkaskog regiona učestvovalo je u terorističkim napadima na gradove u Rusiji i avione i vozove u inostranstvu. One se vezuju za islamske pobunjenike u Dagestanu i drugim dijelovima Kavkaza, poslije dva separatistička rata u susjednoj Čečeniji, napominje AP.

U Rusiji ih često zovu "crne udovice", jer su mnoge od njih žene ili rođake ekstremista, koji su ubijeni u sukobu sa snagama sigurnosti.