Svijet
0

Rusi u strahu od zračenja kupuju vodku i vino

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kina je suspendirala dozvole za gradnju novih nuklearnih elektrana i provodi sveobuhvatnu kontrolu svojih nuklearki nakon izbijanja japanske nuklearne krize.

Ta je odluka jasan znak da će kriza u nuklearnom kompleksu na sjeveroistoku Japana usporiti kineske nuklearne ambicije.

Državno vijeće pod predsjedanjem premijera Wen Jiabaoa poručila je stanovnicima da se ne moraju bojati radijacije iz japanske nuklearke Fukushima.

"Privremeno suspendiramo dozvole za nuklearne projekte, uključujući one u početnim fazama gradnje", stoji u vladinom saopćenju.

Dodaje se kako je u Kini zabilježen povećan nivo radijacije koja je stigla iz Japana, ali kineski stručnjaci umiruju javnost procjenama da će je snažni vjetrovi usmjeriti prema Tihom okeanu.

Kina trenutno gradi 28 nuklearnih reaktora, odnosno 40 posto svih reaktora koji se grade u svijetu. Vlada je posljednjih godina izdavala dozvole po ubrzanom postupku kako bi se smanjila energetska ovisnost o ugljenu.

Istovremeno, stanovnici dalekoistočnih krajeva u Rusiji pohrlili su u trgovine po vodku, vino i jod vjerujući da će im to pomoći protiv radioaktivnog oblaka iz Japana, prenose ruski mediji.

Ipak, dužnosnici zaduženi za vanredna stanja otoka Sahalin, koji se nalazi blizu Japana, ističu da se ne očekuje opasnost od radijacije, pozivajući se na stalna mjerenja vazduha i vode.

Oštećena nuklearka Fukushima nalazi se 1.500 kilometara od ruske obale.