Na Bogojavljenje
0

Rusi skaču u ledenu vodu slaveći Kristovo krštenje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hiljade Rusa proslavile su u utorak pravoslavno Bogojavljenje zaranjajući glavu u ledenu vodu jezera, rijeka i krstionica u okviru ceremnije posvećene krštenju Isusa Krista koja omogućava vjernicima da operu svoje grijehe.

U noći sa 18. na 19. januar svake godine se ova ceremonija odvija u pravoslavnom svijetu, posebno u Rusiji, jer blagoslovena voda ima toga dana čudesna svojstva, smatraju vjernici.

Ministarstvo za vanredne situacije za grad Moskvu saopćilo je u utorak da očekuje oko 65.000 kupača u ruskoj prijestonici.

Oko 200 vjernika obučenih u duge bijele bluze ili majice okupilo se u ponedjeljak uvečer u golf klubu u predgrađu Moskve na minus 25 Celzijusa kako bi u ledu na rijeci izrezalo otvore u obliku križa koji se nazivaju "jordani" (po rijeci Jordan u kojoj je, prema predanju, Ivan Krstitelj krstio Isusa Krista).

Krajem poslijepodneva u Moskvi su na otvorenom postavljene krstionice nedaleko od Crvenog trga za prolaznike koji žele obaviti taj ritual.

Pravoslavna religija doživljava drugi zamah poslije pada SSSR-a, kada je ateizam zauzimao centralno mjesto u zvaničnoj ideologiji.