Svijet
30

Rusi proširuju vazdušnu kampanju na Irak, SAD-e dale Bagdadu ultimatum

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruska avijacija dobila je iz Bagdada odobrenje za gađanje položaja Islamske države (IDIL) koji se nalaze na teritoriji ove bliskoistočne zemlje. S druge strane, Washington je dao Iraku ultimatum: ruski MiG ili američki F16.

Američki vojni zvaničnici ranije su izjavili da će obustaviti sve svoje akcije na teritoriji Iraka ukoliko dođe do ruske intervencije u ovoj bliskoistočnoj zemlji.

Ova odluka Bagdada zasigurno će pridonijeti dodatnom zatezanju odnosa između dvije vodeće svjetske supersile, a stručnjaci smatraju i odnose svih zemalja regiona. Naime, sada su Rusija, Sirija, Iran i Irak na jednoj, a SAD, Turska, Saudijska Arabija i ostale zaljevske zemlje na drugoj strani.

Hakem al-Zamli, šef Komiteta za odbranu Iraka, izjavio je za IBTimes kako će ovi napadi biti usmjereni ka konvojima za snabdijevanje militanata.

Rusija je u septembru započela kampanju vazdušnih napada u Siriji kako bi pomogla snagama odanim predsjedniku Basharu al-Assadu. S druge strane Amerika i njezini saveznici smatraju da je sirijski predsjednik tiranin koji treba biti svrgnut, te finansijski pomažu tzv. "umjerenim pobunjenicima" koji se bore protiv Assadove vojske.

Rusija i SAD skoro pa simultano izvode napade na položaje tzv. Islamske države, mada prema pojedinima podacima ruski napadi su se pokazali daleko efikasnijim.

Između dvije zemlje ovih dana pale su teške optužbe. Naime, Washington je izjavio kako je u ruskim napadima stradao veliki broj civila, a Moskva s druge strane tvrdi kako sua merički napadi samo "kozmetičke prirode", odnosno da predstavljaju samo demonstraciju sile bez nekog pretjeranog efekta.