Svijet
0

Rusi iniciraju istragu o navodima Del Ponteove na zasjedanju

FENA
Ruska delegacija će na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), koje počinje u ponedeljak 14. aprila, pokrenuti pitanje istrage činjenica opisanih u knjizi bivšeg glavnog tužioca Haškog tribunala Carle del Ponte "Lov: Ja i ratni zločinci".

"Smatramo da PSVE, kada Tribunal šuti, treba da uzme situaciju pod sopstvenu kontrolu, uz uzimanje u obzir činjenica koje se navode u knjizi Carle del Ponte", rekao je ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti šef delegacije iz Moskve Konstantin Kosačov.

Kosačov je rekao da će ruska delegacija u okviru sjednice prikupljati neophodan broj potpisa i zvanično unijeti inicijativu u Sekretarijat PSVE.

Izražavajući nadu da će inicijativa Rusije biti podržana, Kosačov je dodao da PSVE ima iskustva u sprovođenju sličnih istraga, budući da je ispitivala i temu tajnih zatvora američke obavještajne agencije (CIA) u zemljama na istoku Evrope.

U knjizi Del Ponteova piše da su ekstremisti iz "Oslobodilačke vojske kosova" (OVK) 1999. oteli više od 300 stanovnika srpskih enklava na Kosovu i Metohiji, kao i žena iz Albanije, Rusije i drugih zemalja i odveli ih na sjever Albanije, gdje su u ilegalnoj laboratoriji izvadili iz njih organe radi prodaje na crnom tržištu, piše ruska agencija.

RIA Novosti je dobila potvrdu da je u kancelariju glavnog tužioca Sergea Brammertza stigao zvaničan zahtjev Rusije za odgovor da li Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu posjeduje informacije o zločinima protiv Srba koje se u knjizi spominju i šta je preduzeto da one budu istražene.

"Dobili smo zahtjev i on se sada razmatra", rekla je agenciji portparol glavnog tužioca Haškog tribunala Olga Kavran, dodajući da odgovor kancelarije tužioca neće biti javan, prenio je Tanjug.

Kavranova je, istovremeno, odbila da komentira tekstove u medijima o navodima iz knjige Del Ponteove sa informacijom o stotinama Srba, otetim i ubijenim na Kosmetu radi prodaje njihovih organa klinikama na Zapadu.

Rusija je 8. aprila saopćila da se zvanično obratila Tribunalu sa tim pitanjem, a u komentaru povodom izvještaja medija da je Švajcarska zabranila Del Ponteovoj da učestvuje u promociji njene knjige u Milanu, saopćeno je da "Moskva pažljivo prati" kako se razvijaju događaji oko tih memoara.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova ističe se da "šokiraju činjenice koje su se pojavile u javnosti o zvjerskim zločinima protiv mirnog srpskog stanovništva, koje su počinilil ekstremisti Oslobodilačke vojske Kosova pod parolom 'borbe za nezavisnost'".

Ne čudi, istakla je zvanična Moskva, što se takva otkrića Del Ponteove ne uklapaju u scenario "niza država" kojim se vrši propaganda o kosovskim Albancima kao "velikomučenicima" i, na toj osnovi, ozvaničenja jednostrano proglašene kosovske "nezavisnosti".

Postoji želja da bude ublažen odjek činjenica koje "otkrivaju kriminalnu predistoriju protivpravne suverenizacije Kosova", navedeno je dalje.

Del Ponteova je bila od augusta 1999. do decembra 2007. glavni tužilac Haškog tribunala, a od januara ove godine je ambasador Švajcarske u Argentini.

RIA Novosti navela je da su u knjizi sadržane i optužbe na račun bivših komandira OVK, sadašnjeg i bivšeg kosovskog premijera, Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja.

Tribunal u Haagu je 3. aprila oslobodio Haradinaja optužbi za ratne zločine, uključujući silovanja, ubistva, zlostavljanja i nelegalna zatvaranja.

Za tu presudu Rusija smatra da stavlja pod sumnju objektivnost i nepristranost Tribunala i da su sve očigledniji dvostruki standardi u njegovom pristupu strana u konfliktima na teritoriji bivše Jugoslavije.