Svijet
0

Rupert Murdoch lobira za cenzuru interneta

Sarajevo-x.com
Rupert Murdoch
Rupert Murdoch
Medijski magnat i direktor News Corpa Rupert Murdoch lično lobira u Kongresu i Senatu da uvedu restrikcije na internetu. Murdoch se sastao sa senatorom Mitchom McConnellijem kako bi raspravili o problemu. Njegovo učešće se najviše odnosi na zabranu online piraterije, prenosi Huffington post.

Murdochovo medijsko carstvo je jedna od 350 kompanija koje se zalažu za dvije zakonske mjere koje za cilj imaju zaustavljanje online piraterije. Ukoliko se usvoji, zakon bi obavezivao sve web-stranice da provjeravaju porijeklo sadržaja koji objavljuju.

Kompanija Disney i mnoge druge kompanije filmske industrije troše u prosjeku 90 miliona dolara godišnje na lobiranje o zaštiti svojih prava. Kompanije koje podržavaju zakon kontrole interneta tvrde da će internet biti sigurno okruženje sa integritetom i poštovanjem prema autorskom djelu.

Kompanije koje se ne slažu sa ovim prijedlogom tvrde da će ovakve mjere ugušiti potencijalne inovacije i nametnuti dodatne troškove za korisnike.

Najveći protivnici programa kontrole interneta su iz Googlea, posebno se ističe Eric Schmidt koji se ne slaže sa prijedlogom.