Skandal u Velikoj Britaniji
0

Rupert i James Murdoch pred britanskim poslanicima

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Direktori kompanije News Corporation Rupert i James Murdoch te bivši urednik Rebeka Brooks danas će se pojaviti pred poslanicima britanskog parlamenta, gdje će odgovarati na pitanja o skandalu sa prisluškivanjem telefona.

Otac i sin Rupert i James Murdoch saglasili su se da se pojave pred komitetom za medije parlamenta nakon što su im uručeni pozivi.

Poslanici navode da imaju pitanja za Murdoche nakon dokaza dobijenih od Brooks i drugog bivšeg urednika tabloida "News of the World" Andyja Coulsona na saslušanju 2003. godine.

Zbog prisluškivanja telefona slavnih ličnosti, kraljevske porodice te žrtava terorističkih napada, ostavke na funkcije podnijela su dva višerangirana policijska zvaničnika - šef londonske policije Sir Paul Stephenson i pomoćnik policijskog komesara John Yates.

Obojica su podnijela ostavke zbog angažovanja bivšeg novinara tabloida "News of the Worlds", a koji se sada pominje kao umiješani u skandalu oko prisluškivanja, na funkciju portparola.

Bruksova je podnijela ostavku na funkciju glavnog i odgovornog urednika "News Internationala", britanskog ogranka "News Corporationa". Ona je tokom vikenda uhapšena pod sumnjom za planiranje presretanja komunikacija i korupciju.

Nastavlja se i policijska istraga o smrti bivšeg novinara "News of the Worldsa" Seana Hoarea, koji je prvi iznio optužbe protiv kolega za prisluškivanje. Hoareovo tijelo pronađeno je jučer u njegovoj kući.
Policija je saopštila da njegova smrt još nije razjašnjena, ali da se ne smatra da postoje sumnjive okolnosti.

Britanski premijer David Cameron skratio je svoju posjetu Africi kako bi sutra mogao da održi govor u parlamentu i odgovori na pitanja "proizašla iz nedavnih događanja".

Britanska medijska kuća BBC Cameron je pod neprestanim pritiskom zbog odluke da angažuje Coulsona kao šefa kancelarije za komunikacije.

Coulson je podnio ostavku na tu funkciju zbog afere sa prisluškivanjem telefona, iako tvrdi da o tome ništa nije znao u vrijeme kada je bio urednik u tabloidu.