Svijet
0

Rupel u Strasbourgu lobirao za stajališta Slovenije

FENA
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u utorak se u Strasbourgu sastao s predsjednikom vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta Jacekom Saryuszom-Wolskym, a njegov nenajavljeni posjet sjedištu Europskog parlamenta slovenski mediji tumače kao diplomatsku kontraofenzivu Ljubljane na izjave nekih europskih dužnosnika o mogućnosti međunarodne arbitraže za rješenje graničnih pitanja s Hrvatskom.

Kako je javila Slovenska televizija, Rupel se sastao i s izvjestiteljem Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesom Swobodom. Rupel je tom prigodom izjavio da su europarlamentarci mnogo bolje upoznati s hrvatskim nego sa slovenskim stajalištima, te najavio aktivniju ulogu Slovenije na pojašnjavanju njenih pozicija o otvorenim pitanjima s Hrvatskom.

Izrazio je očekivanje da će izvješće o napretku Hrvatske koje treba prihvatiti Europski parlament biti "uravnoteženije" od sadašnje verzije. Rupel je, javila je Slovenska televizija, rekao da se u Europskoj uniji položaj Slovenije i Hrvatske ne bi smio izjednačavati jer je Slovenija članica, a Hrvatska samo kandidatkinja za članstvo.

Više slovenskih političkih stranaka iz redova koalicije desnog centra koju vodi premijer Janez Janša u utorak je na konferencijama za novinare izrazilo stajalište da se ne protivi mogućoj arbitraži o granici s Hrvatskom, ali da preferiraju "dijalog" o graničnim pitanjima i da za slovensku vladu u slučaju arbitraže dolazi u obzir samo arbitraža o cijeloj granici, a ne samo o granici na moru.

Kako je u utorak navečer javila Slovenska televizija, predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) dao je svojevrstan politički ultimatum premijeru Janezu Janši jer namjerava ponovo uložiti u parlamentarnu proceduru prijedlog svoje stranke o rezoluciji o granici s Hrvatskom, bez obzira što ona u koaliciji nije usklađena.

Janša se ne protivi tekstu rezolucije koja inzistira na "stanju na granici od 25. lipnja 1991. godine", stajalištu da cijeli Piranski zaljev pripada Sloveniji, jednako kao i zaseoci na lijevoj obali rijeke Dragonje i sektor uz granicu na lijevoj obali Mure kod Svetog Martina i Hotize, ali se ne slaže s Podobnikovim prijedlogom da u rezoluciju uđe i rečenica o navodnom "moralnom dugu" Hrvatske prema Sloveniji.

Riječ je o popularnoj tezi među slovenskim strankama da je Slovenija "platila" cjelovitost Hrvatske time što je Trst u kojemu je živjelo mnogo Slovenaca nakon Drugog svjetskog rata pripao Italiji, te da bi Hrvatska to trebala uzeti u obzir u pregovorima o međudržavnoj granici.