Svijet
0

Rupel: Sud u Hamburgu neprimjeren za rješavanje granice

FENA
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ponovio je u ponedjeljak da Slovenija smatra neprimjerenim da Međunarodni sud za pravo mora sa sjedištem u Hamburgu odlučuje o neriješenim graničnim pitanjima s Hrvatskom, kako to predlaže hrvatska Vlada, ali je dodao da će se razgovori o arbitraži s hrvatskom stranom nastaviti.

"Sud u Hamburgu nije primjerena institucija za prosudbu o problemu granice između Slovenije i Hrvatske", rekao je u ponedjeljak Rupel novinarima u Strunjanu na slovenskoj obali, nakon neslužbenog susreta sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom s kojim je razgovarao o pitanjima zapadnog Balkana i slovenskom predsjedavanju Europskom unijom u prvom polugodištu iduće godine.

Reagirajući na izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera da slovenska strana još nije dala službeno stajalište o prijedlogu da o pitanju granice arbitrira sud u Hamburgu, Rupel je rekao da je činjenica da taj sud nije primjeren za rješavanje toga pitanja.

Takvo je stajalište slovenska vlada do sada više puta iznijela budući da smatra da pitanje granice na kopnu i moru treba tretirati u cjelini, naglasio je Rupel.

Na pitanje novinara ostaje li kakva treća mogućnost, budući da Hrvatska ne prihvaća posredovanje OESS-ovog Suda za mirenje i arbitražu koji vodi Robert Badinter, a Slovenija ne prihvaća da o morskoj granici prosudi sud u Hamburgu, Rupel je rekao: "Slovenija želi i dalje razgovarati, a možda ćemo naše hrvatske prijatelje ipak uvjeriti da je sud OESS-a pravi".

Rupel je dodao da će u razgovorima s hrvatskom stranom, koje je premijer Janez Janša najavio za ovaj mjesec, biti riječi i o drugim mogućnostima.

Na pitanje bi li bilo logièno da sud OESS-a odredi granicu na kopnu, a sud u Hamburgu granicu na moru, Rupel je ustvrdio da sud u Hamburgu nije riješio nijedan problem nego je samo davao rješenja o pojedinim tehničkim pitanjima, dok se granicom nije bavio.

S druge strane, nastavio je Rupel, istina je da posebnog iskustva u rješavanju graničnih pitanja nema niti sud OESS-a, ali je Robert Badinter na čelu arbitražne komisije koja je formirana u vrijeme raspada bivše Jugoslavije izdao mišljenja koja su omogućila priznanje državne nezavisnosti Slovenije i Hrvatske, te drugih republika bivše Jugoslavije u njihovim granicama.

Isto tako, Rupel je, kako navodi slovenska tiskovna agencija STA, rekao da je zadovoljan odgovorima koja je hrvatska Vlada poslala u vezi slovenskih prijedloga rješenja pitanja Ljubljanske banke, nuklearke Krško i ribolova, ali da je riječ o povjerljivim pitanjima o kojima ne može javno govoriti.