Svijet
0

Rupel: Slovenija ima rezervu u vezi s hrvatskim pregovora s EU

FENA
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u utorak da Slovenija ima rezervu u pogledu otvaranja poglavlja o vanjskoj politici u sklopu pristupnih pregovora Europske unije i Hrvatske.

"Ta rezerva je povezana s tehničkom okolnošću koju kandidatkinja može ukloniti u najkraće vrijeme", rekao je Rupel za Slovensku tiskovnu agenciju STA, komentirajući najave o skorašnjem otvaranju tog poglavlja u sklopu pregleda usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom.

Rupel je rekao da se Hrvatska obvezala pred Europskom unijom da svoju odluku o Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu (ZERP) "neće primijeniti na njezine članice, kako bi mogla napredovati prema Europskoj uniji", te da zato "sada mora ispuniti svoje obveze", prenijela je STA.

Rupel je rekao da ne može predvidjeti kako će se odvijati pregovori s Hrvatskom o usklađivanju zakonodavstva na području vanjskih odnosa, ali da Slovenija ima u tom pogledu jasno stajalište.

"Činjenica je da mi imamo više primjedaba i da ćemo ih vjerojatno imati još stanovito vrijeme. To ne znači da kočimo Hrvatsku u njezinu napredovanju prema Europskoj uniji. No da bi mogla napredovati, jasno je da ona mora ispuniti ono na što se je obvezala. U tom smislu očekujemo da će do dogovora doći pravodobno", rekao je Rupel, a prenijela STA.

Slovenski izvori prenijeli su u utorak iz Bruxellesa informaciju da je portugalsko predsjedništvo EU-a najavilo da će se u petak na međuvladinoj konferenciji s Hrvatskom otvoriti dva nova pregovaračka poglavlja o vanjskim odnosima, te da hrvatski diplomati uključeni u pregovarački proces najavljuju sastanak sa Slovenijom i Italijom u vezi sa ZERP-om, no bez najave datuma tog sastanka.

Rupel je u razgovoru za STA izjavio da pitanje primjene hrvatskog ZERP-a "nije bilateralno pitanje nego europsko pitanje prvog ranga".

STA također navodi da je francuska agencija AFP u utorak javila da Slovenija i Italija na međuvladinoj konferenciji namjeravaju onemogućiti otvaranje poglavlja o vanjskim odnosima i time otežati pregovarački proces Hrvatske s Unijom".

STA navodi i Rupelovu tvrdnju s njegova internet-bloga da Slovenija nakon Drugoga svjetskog rata "zbog širih političkih kalkulacija nije dobila izlaz na otvoreno more", ali da to "pravo izvire iz međunarodnih ugovora" sklopljenih nakon rata između Italije i Jugoslavije.