Svijet
0

Rupel o temama sutrašnjeg summita EU-SAD

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Globalna sigurnost, transatlantski odnosi, klimatske promjene i energetska sigurnost dominirat će sutrašnjim summitom Europske unije i SAD-a u Sloveniji, koja do kraja mjeseca predsjeda integracijom i ugošćuje taj sastanak, najavio je u ponedjeljak slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, dodajući da je usklađena i završna izjava i to nakon "napornih pregovora" oko pojedinih formulacija koji su vođeni zadnjih dana.

"Prvo poglavlje na summitu bit će opsežno pitanje globalne sigurnosti, koje obuhvaća tematiku zapadnog Balkana, Bliskog istoka, Gruzije, odnosa s Rusijom... Izvršit će se i pregled bilateralnih transatlantskih odnosa", rekao je Rupel na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon susreta s glavnim tajnikom Arapske lige Amr Musom, koji je u Sloveniju doputovao na popodnevno otvaranje "Euro-sredozemnog sveučilišta" u Portorožu. Otvorenju će nazočiti i europski čelnici, među njima slovenski premijer Janez Janša i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Govoreći tom prigodom o sutrašnjem skupu koji se održava na Brdu kod Kranja, Rupel je rekao da on neće donijeti revolucionarne novosti, ali da očekuje zanimljive razgovore o nekim pitanjima.

Rupel je istaknuo da će predstavnici Europske unije na području koje se tiče klimatskih promjena pokušati uvjeriti američke sugovornike da se pridruže Europi "u borbi za budućnost planeta".

Pitanje borbe protiv klimatskih promjena jedno je od najvećih otvorenih pitanja između EU-a i SAD-a, a Bushova administracija nije spremna potpisati sporazum o ograničenju emisija stakleničkih plinova bez uključenja velikih država s gospodarstvima u razvoju, poput Kine i Indije.

Summit će za Sloveniju golem izazov, moramo ga obaviti kako treba i pri tom biti čvrsti u zastupanju europskih stajališta, rekao je Rupel o angažmanu slovenskog predsjedništva EU-a na organizaciji zahtjevnog sastanka.

Američki predsjednik George W. Bush doputovat će u Sloveniju – odakle započinje svoju osmodnevnu turneju u više europskih država – večeras oko 21 sat, a prije sutrašnjeg sastanka na vrhu s predsjednikom Europske komisije Barrosom i drugim članovima Europske komisije sastat će se bilateralno sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom i premijerom Janezom Janšom.