Svijet
0

Rupel: Janšina potpora ubrzanju pregovora Srbije i EU-a nije protiv Hrvatske

FENA
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ocijenio je promašenim komentare kako će pismo koje je premijer Janez Janša nedavno uputio predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu izazvati pogoršanje s Hrvatskom jer je Janša predložio ubrzanje pregovora Europske unije sa Srbijom.

"Vidim da u Hrvatskoj neki razumiju Janšino pismo kao zahlađenje odnosa, a to je besmislica. U Srbiji se pak pojavljuje pretpostavka da ćemo u procesu osamostaljenja Kosova tražiti povoljnije rješenje za Srbiju. Zapravo, istina je u tome da Slovenija Srbiji i cijelom zapadnom Balkanu želi olakšati put u Europsku uniju", navodi Rupel u svom blogu koji je nedavno počeo pisati na portalu državnog telekom-operatera.

Rupel navodi da reakcije na slovenska stajališta u vezi Kosova brinu neke slovenske gospodarstvenike koji posluju u Srbiji, a opovrgava i tvrdnju nekih hrvatskih komentatora da je zbog rasporeda snaga u parlamentu sadašnja vlada Janeza Janše "preslaba" da bi provela načelni dogovor premijera Sanadera i Janše o novom načinu rješavanja otvorenih graničnih pitanja.

Takvo razmišljanje, navodi Rupel u blogu koji je od ponedjeljka dostupan i preko internet stranica slovenskog ministarstva vanjskih poslova, reflektira "balkanski mentalitet" jer se Slovenija, dodaje, svojih dogovora uvijek držala i bila vjerodostojan partner.

Polemizirajući sa stajalištima da je Janšino pismo Barrosu bilo preuranjeno i da na određeni način redefinira vanjsku politiku sadašnje vlade na prostoru "zapadnog Balkana" pred početak slovenskog predsjedavanja EU-om, Rupel Janšino pismo tumači kao jednu vrstu kontinuiteta u slovenskoj vanjskoj politici.

"Želimo da se što prije normalizira prostor između Slovenije i Grčke i ono što nekoga možda iznenađuje zapravo je u biti sasvim normalno", navodi Rupel.

Slovenski ministar vanjskih poslova u svom se internet-dnevniku osvrće i na odnose s Hrvatskom.

Među ostalim navodi da je potkraj prošlog tjedna s članom predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem razgovarao i o problematici "graničnih pitanja" između BiH i Hrvatske, te da mu se razgovor učinio "vrlo zanimljivim i poučnim", dok primjenu ZERP-a na članice Europske unije smatra predizborno obojenom temom u Hrvatskoj, pa je ne želi preciznije komentirati.

"Novinarima koji su me pitali kako komentiram izjave hrvatskog premijera Ive Sanadera da će ZERP na članice Unije biti primijenjen sa 1. siječnja iduće godine odgovorio sam citirajući europskog povjerenika Ollija Rehna", piše Rupel.

Predstavnik Europske komisije upozorio je nedavno da bi aktiviranje ZERP-a od 1. siječnja 2008., kako je najavio hrvatski premijer Ivo Sanader, imalo negativan utjecaj na pristupanje Hrvatske EU-u.

Rupel u blogu komentira zahtjev Slovenske pučke stranke (SLS) da Janšina vlada zaoštri odnose s Hrvatskom zbog ZERP-a, odnosno da podrži donošenje parlamentarne rezolucije o granici i blokira hrvatske pristupne pregovore s EU-om, sve dok se bilateralna pitanja ne riješe.

"S mnogim stvarima koje navodi Pučka stranka se slažem, ali ne namjeravam sudjelovati u raspravama o ZERP-u koja se vodi u Hrvatskoj tijekom sadašnje predizborne kampanje", kaže Rupel.