Svijet
0

Rupel: EU nije napustila plan Marttija Ahtisaarija

FENA
Ministar vanjskih poslova Slovenije Dimitrij Rupel, čija će zemlja predsjedavati Europskom unijom od 1. januara 2008. godine, izjavio je u četvrtak u Prištini da Europska unija nije napustila plan glavnog pregovarača UN-a za status Kosova Martti Ahtisaarija, javlja Hina.

Slovenski ministar vanjskih poslova Rupel je tijekom jednodnevnog posjeta Prištini izjavio da je prijedlog od 14 točaka međunarodne pregovaračke "trojke" za status Kosova pokušaj da se pronađe što više zajednički prihvatljivih točaka u pregovorima.

"Slovenija je tradicionalni prijatelj Kosova, dok se ulaskom u EU njezina politika i stajalište nadovezuju na politiku EU", rekao je Rupel poslije sastanka s pregovaračkim izaslanstvom Kosova, koje je predvodio kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu.

Slovenski ministar, koji se sa Sejdiuom sastao i odvojeno, kazao je da je želio da se status Kosova riješi tijekom ove godine, ali da će se, po svemu sudeći, to dogoditi tek 2008.

Rupel nije želio reći kakvo će stajalište zauzeti EU u slučaju jednostranog proglašavanja neovisnosti Kosova, navodeći da Unija ima svog predstavnika u međunarodnoj "trojki" i da treba sačekati rezultat dodatnih pregovora.

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu kazao je dokument od 14 točaka, koji je predstavila "trojka", nikako ne zamjenjuje prijedlog međunarodnog posrednika Marttija Ahtisaarija.

"Trojka nema mandat da daje ideje i da nametne rješenje za status Kosova. Paket Ahtisaarija je osnova, to je dokument koji se neće otvoriti za promjene i koji je utvrdio rješenje za status Kosova", rekao je Sejdiu.

Tijekom boravka na Kosovu, Rupel se sastao i s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu, Joachimom Rueckerom. Rupel, koji boravi na Kosovu nakon posjeta Beogradu i Skopju, obišao je i pripadnike 10. motoriziranog bataljuna slovenske vojske koji su u mirovnoj misiji na Kosovu.