Svijet
0

Rumunski predsjednik bi da desnica formira vladu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rumunski predsjednik Traian Basescu izjavio je u četvrtak kako je on za "vladu desnice" u kojoj će biti kadrovi iz Liberalno-demokratske stranke i iz Liberalne stranke.

Predsjednik je ovakvu izjavu dao dan nakon što je parlament, u kojem dominira opozicija Basescuovoj stranci, odbacio prijedlog sastava vlade koji je predložio ekonomist Lucian Croitoru.

Sada je na rumunskom predsjedniku da odredi novog premijera, manje od tri sedmice prije predsjedničkih izbora koji se održavaju 22. novembra na kojima će se on ponovo kandidirati.

"Kategorično, moj izbor je vlada desnice sastavljena od PDL-a i PNL-a, pod uvjetom da PNL odustane od svog zahtjeva da dobije mjesto premijera", izjavio je šef države za radio Realitatea FM .

"Premijer treba da predstavlja stranku koja ima najviše mandata u parlamentu", dodao je on.

PDL, iz kojeg dolazi Basescu, trenutno ima najveći broj parlamentaraca ali je manjinska stranka u odnosu na opoziciju koja je okupila socijaldemokrate (PSD), liberale (PNL) i manjinsku mađarsku stranku UDMR.

Lider ogranka liberala Crin Antonescu, koji je jedan od Basescuovih rivala na predsjedničkim izborim, ocijenio je da rumunski predsjednik "pokušava izvršiti diverziju" svojim prijedlozima.

Liberali, socijaldemokrati i Stranka mađarske manjine i dalje traže da se njihov kandidat Klaus Johannis imenuje za premijera.

Konsultacije između rumunskog predsjednika i stranaka održat će se narednih dana.

Rumunijom upravlja prijelazna vlada, nakon pada vlade desnog centra Emila Boca kojoj je 13. oktobra izglasano nepovjerenje.