Independent
0

Rumunski dugi marš

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Independent u četvrtak jedan od uredničkih komentara posvećuje 20. godišnjici rumunske revolucije i svrgavanja bračnog para Čaušesku.

U Rumuniji je, konstatuje list, dvije decenije kasnije, euforija iz 1989. odavno isparila. Uostalom kao i u cijelom regionu. Povijest se preispituje i postoje neslaganja oko toga da li je ono što se tada dešavalo zaista bio narodni ustanak ili prikrevni puč protiv Čaušeskua zamišljen unutar komunističke elite. Kao što su nedavni sporni izbori pokazali, političke podjele u Rumuniji su još uvijek prilično duboke.

Rumunija, nastavlja Independent, i dalje bije bitku s korpucijom i siromaštvom a diskriminacija manjina je prisutna na mnogim nivoima. Ali, to više nije državna politika. Zemlja je usvojila norme Evropske unije iako se one s praksom često ne poklapaju.

Ipak, Rumunija danas je potpuno drugačija i neizmjerno bolja od one prije dvadeset godina. Za nju se možda ne može reći da je uspjela u mjeri jedne Poljske ili Češke ali je Rumunija, zaključuje Independent, za razliku od tih zemalja morala da prevali daleko, daleko duži put, prenosi BBC.