Svijet
0

Rumunjski intelektualci traže osudu komunističke prošlosti

FENA
Bukurešt
Bukurešt
Više od 500 intelektualaca zatražilo je danas od rumunjskog parlamenta da istraži represiju u vrijeme komunizma u Rumuniji, kao i tokom pobune protiv komunističkog režima u kojoj stradalo više od 1.000 ljudi.

U otvorenom pismu, oko 550 rumunjskih intelektualaca pozvalo je na akciju poslije izvještaja koji je predsjednik Trayan Basescu u decembru predstavio parlamentu i u kome je preporučio da država osudi svoju komunističku prošlost, javila je agencija AP.

Predsjednik Basescu je u izvještaju ocijenio da je komunistička era u Rumuniji bila "zločinačka i nezakonita".

Era komunizma završena je u Rumuniji u decembru 1989. godine, ali članovi bivše komunističke elite još uvijek se nalaze na najvišim položajima u politici, biznisu i u medijima.

"U Rumuniji je slom komunističke diktature prouzrokovao više od 1.100 žrtava, dok je 3.300 ljudi povrijeđeno", saopćili su intelektualci u pismu. "Među onima koji su odgovorni za te masakre su javne i političke ličnosti, od kojih su neke sada u rumunjskom parlamentu".

Među potpisnicima pisma je i Jon Karamitru, bivši ministar kulture, koji se sada nalazi na čelu nacionalnog pozorišta i koji je bio jedan od glavnih vođa revolucije protiv komunizma.

U pismu se poziva i da se istraži ko je odgovoran za represiju dvije pobune radnika krajem vladavine pokojnog rumunjskog diktatora Nikolaja Ceausescua.