Thomas Hammarberg
0

"Rumunija mora biti odlučnija na suzbijanju antiromskog raspoloženja"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bez odlučne akcije na suzbijanju antiromskih osjećanja neće biti moguće pomoći brojnim rumunskim Romima da izbjegnu isključenje iz društva i marginalizaciju, izjavio je nakon posjete Rumuniji povjerenik za ljudska prava Vijeća Evrope Thomas Hammarberg.

Nakon trodnevne posjete Rumuniji usmjerenoj na ljudska prava Roma, Hammarberg je ustanovio da toj zemlji treba niz sveobuhvatnih mjera u bavljenju širokom diskriminacijom Roma, saopćeno je u petak iz Vijeća Evrope.

Dok se međunarodna pažnja usmjerava na Rome i odražava se na domaću javnost, Hammarberg vjeruje da Rumunija ne smije iskoristiti priliku da unaprijedi uključenje Roma u društvo.

"Neophodni zakonski i institucionalni okviri su na mjestu, ali antiromsko rasploženje u političkom diskursu i u medijima još su veliki problem", izjavio je Hammarberg.

On tvrdi da su predrasude među većinom stanovništva i dalje snažne i imaju negativne posljedice na živote brojnih Roma.

Umjesto rasprave o tome kojim teriminom treba nazivati romsku populaciju, naglasak bi trebao biti stavljen na obrazovanje javnosti o romskoj historiji.

"Ropstvo kojem su Romi bili podvrgnuti u Rumuniji nekoliko stoljeća, njihove masovne deportacije i uništenja tokom Drugog svjetskog rata i njihova prisilna asimilacija tokom komunističkih vremena stavili su ih u inferiornu poziciju, čije posljedice osjećaju i danas", naglasio je Hammarberg, saopćeno je iz Vijeća Evrope.