Svijet
0

Rumunija i Poljska podržavaju novi strateški koncept NATO-a

FENA
Bronisław Komorowski
Bronisław Komorowski
Rumunija i Poljska podržavaju, "u glavnim crtama", novi strateški koncept NATO-a koji će biti dat na usvajanje na samitu u Lisabonu u novembru, izjavili su u utorak u Bukureštu šefovi država dviju zemalja.

"U glavnim crtama, ako tako ostane, dokument zadovoljava zahtjeve Rumunije i Poljske", izjavio je rumunski predsjednik Traian Basescu na konferenciji za štampu održanoj s poljskim predsjednikom Bronislawom Komorowskim.

Rastuće prijetnje koje se spominju u novom dokumentu su međunarodni terorizam, širenje balističkog i nuklearnog oružja i blokada snabdijevanja energentima.

Na popisu je i stvaranje NATO-ovog sistema proturaketne odbrane, prenio je AFP.

Poljska i Rumunija učestvuju u planiranju proturaketnog štita koji razvijaju Sjedinjene Američke Države u Evropi. U Rumuniji će biti postavljeni presretači balističkih raketa koji će postati operativni u 2015. godini.

Tokom ove zvanične posjete poljskog predsjednika Rumuniji Bukurešt i Varšava su potpisali akcioni plan s ciljem njihove tješnje saradnje u sigurnosnoj politici, evropskim poslovima, energetskoj sigurnosti i ekonomskoj razmjeni.