Svijet
0

Rumsfeld: Povlačenje iz Iraka kao predaja poslijeratne Njemačke nacistima

FENA
Povlačenje iz Iraka u ovom trenutku bilo bi kao predaja poslijeratne Njemačke nacistima, napisao je američki ministar odbrane Donald Rumsfeld u komentaru u nedjeljnom izdanju lista "Washington Post".

"Okrenuti danas leđa poslijeratnom Iraku bilo bi isto kao da smo poslijeratnu Njemačku vratili nacistima", rekao je Rumsfeld u tekstu uz treću godišnjicu američkog napada na Irak.

Odgovarajući kritičarima rata, Rumsfeld piše kako bi, kada bi se Sjedinjene Države povukle u ovom trenutku, vakuum u Iraku popunile pristalice zbačenog Saddama Husseina i teroristi te kako "slobodni svijet" možda više ne bi bio voljan ponovno se suočiti s njima.

On je kazao kako bi to bila jednako velika sramota "kao da smo zatražili da se oslobođene zemlje istočne Evrope vrate pod sovjetsku dominaciju jer je bilo suviše naporno ili suviše teško ili nismo imali strpljenja sarađivati s njima dok grade slobodne zemlje".

Rumsfeld navodi da teroristi u Iraku potiču sektaške napetosti kako bi izazvali građanski rat, ali da golema većina Iračana pokazuje kako želi da njihova zemlja ostane cijela i bez etničkih sukoba.

"Čini se da teroristi priznaju da gube u Iraku", napisao je.

Rumsfeld ocjenjuje kako je Irak postigao velik napredak u protekle tri godine i navodi da je ta zemlja od okrutne diktature stigla do novog ustava i demokratski izabrane vlasti u decembru prošle godine.

Rumsfeld je istaknuo i sve brojnije i sposobnije iračke sigurnosne snage čija je izgradnja ključna kako bi Iračani preuzeli sigurnost svoje zemlje u svoje ruke.

Rumsfeld je kazao da sada u gotovo 75 posto vojnih operacija u Iraku sudjeluju i iračke snage te da gotovo polovinu njih samostalno planiraju Iračani. "Danas je u borbi oko 100 iračkih vojnih bojni s nekoliko stotina vojnika, a 49 ih nadzire svoj vlastiti borbeni prostor", rekao je on.