Svijet
4

Ruhani: Evropske zemlje trebaju reagirati na kršenje ljudskih prava

FENA
Hasan Ruhani
Hasan Ruhani
Saudijska Arabija ne može, prekidom političkih odnosa s Iranom, prikriti svoj zločin odrubljivanja glave jednom vjerskom lideru, kazao je predsjednik Islamske Republike Iran u utorak, nakon prekida diplomatskih odnosa između Rijada i Teherana.

Prema izvještaju državne novinske agencije IRNA, predsjednik Hasan Ruhani je prilikom susreta s ministrom vanjskih poslova Danske u Teheranu, ukazavši na pogubljenje šejha Nimra Bakir-ol-Nimra, izrazio nadu da će evropske zemlje, koje uvijek reagiraju na pitanja o ljudskim pravima, u ovom slučaju također djelovati u skladu sa svojom dužnošću.

Ruhani je, stavljajući naglasak na volju službenog Teherana da uspostavi dobre odnose sa susjedima, istakao da Iran smatra da su najbolje metode za otklanjanje nesporazuma među zemljama pregovori i diplomatija, a današnje stanje u regiji je takvo da sve zemlje trebaju sarađivati i međusobno se savjetovati oko borbe protiv terorizma.

Ruhani je borbu protiv terorizma nazvao jednom od okosnica saradnje između Irana i zemalja članica Evropske unije, te rekao da za borbu protiv terorizma treba izvršiti pritisak na zemlje koje na bilo koji način sarađuju s teroristima.