Svijet
0

Ruecker pozvao na brzo formiranje novih vlasti na Kosovu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Joachim Ruecker zatražio je od kosovskih čelnika i političkih stranaka da ne kasne s konstituiranjem nove skupštine i nove vlade temeljem rezultata subotnjih izbora, koje su Vijeće Europe i druge međunarodne institucije ocijenile visokim ocjenama.

Ruecker je pozvao kosovske Čelnike da se "približe onima koji nisu glasovali na izborima 17. studenoga, bez obzira na to jesu li to Albanci ili Srbi i da im pruže jamstva da æe kosovsko društvo u novoj fazi svoje povijesti napredovati na dobrobit sviju".

Joachim Ruecker je potvrdio, prenose elektronički mediji, da Demokratska partija Kosova Hashima Thaqia uvjerljivo vodi, kako su već objavile nevladine udruge, te je čestitao pobjednicima.

Komentirajući činjenicu da su Srbi bojkotirali izbore, posebice u sredinama gdje su oni u većini, Ruecker je rekao da treba stvoriti takve okolnosti u kojima će posljedice tog bojkota biti što manje.

"Srpska zajednica je dio Kosova i važan segment društva. Budućnost Kosova ne treba biti samo demokratska već i multietnička. Mi moramo činiti sve da kako bismo izgradili mostove i zadržali bliske kontakte sa srpskom zajednicom. Ja sam uvjeren da će na sljedećim izborima srpska zajednica glasovati u puno većem broju i da neće biti pritisaka i zastrašivanja kao na ovim izborima".

Prema preliminarnim rezultatima izbora koje je objavila mreža nevladinih organizacija Demokracija na djelu, Demokratska partija Kosova vodi na općinskim i parlamentarnim izborima. Po broju dobivenih glasova slijede Demokratski savez Kosova i Alijansa za novo Kosovo.

Očekuje se da će večeras Središnje izborno povjerenstvo priopćiti službene preliminarne rezultate izbora za zastupnike Skupštine Kosova, vijećnike i predsjednike 30 kosovskih općina.