Svijet
0

Rudy Guiliani potvrdio da ulazi u utrku za predsjedničke izbore SAD-a

FENA
Rudy Giuliani; Foto: AP
Rudy Giuliani; Foto: AP
Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani u srijedu je u intervjuu CNN-u potvrdio kako će se uključiti u utrku za predsjedničke izbore 2008., prekidajući dugu neizvjesnost oko svoje kandidature nakon što je anketa Gallupa pokazala da je postao vodeći kandidat republikanca.

Giuliani se mjesecima ponašao kao predsjednički kandidat, osnivajući odbor za ispitivanje biračke podrške, prikupljajući novac, odabirući osoblje za kampanju i pojavljujući se na skupovima diljem zemlje, no uvijek bi stao kada je trebao konačno potvrditi da će se natjecati za ulaz u Bijelu kuću.

No sinoć je u emisiji CNN-a Larry King Live dva puta ponovio "Da, ja se natječem", a na upit hoće li i formalno objaviti svoju kandidaturu kao ostali kandidati odgovorio je potvrdno.

U svom televizijskom nastupu uputio je vrlo ozbiljne kritike na račun načina na koji predsjednik George W. Bush vodi rat u Iraku, koji prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja ne odobrava više od 70 posto Amerikanaca.

Giuliani je kazao kako Kongres nikada ne bi odobrio ulazak u rat da je imao više informacija o iračkom oružju za masovno uništenje, da se u rat išlo s dvostruko manje vojnika nego što je to bilo potrebno, te također kako je bilo pogrešno raspustiti iračku vojsku i policiju, i ostaviti zemlju bez državnih struktura.

Ispitivanje biračkog raspoloženja na početku kampanje za predsjedničke izbore 2008., koje su tokom vikenda proveli Gallup i list USA Today, pokazalo je kako Guiliani stiče sve veću podršku i da ima 16 posto prednosti pred glavnim stranačkim protukandidatom senatoroma Johnom McCainom, ispred kojeg je mjesec dana ranije vodio sa samo 4 postotka prednosti.

Na demokratskoj strani, senatorica Hillary Clinton ima 19 posto prednosti pred senatorom Barackom Obamom, kod registriranih birača stranke.

U hipotetskim međusobnim okršajima, Giuliani bi pobijedio Clintonovu s 50 prema 48 posto glasova, a Hillary bi potukla McCaina s 50 prema 47 posto glasova. Giuliani bi pobijedio Obamu s devet postotaka prednosti, 52 prema 43 posto glasova, dok bi Obama i McCain bili izjednačeni s po 48 posto glasova, prenijela je Hina.

Giuliani je bio gradonačelnik New Yorka u vrijeme terorističkih napada 11. septembra 2001. a zbog načina na koji je upravljao gradom nakon te kataklizme, stakao je status heroja i naziv "gradonačelnik Amerike". Također mu se u zasluge ubraja uspješno suzbijanje kriminala u New Yorku.

Analitičari kao Giulianijeve mane, s aspekta konzervativnog republikanskog elektorata, ističu njegov njujorški liberalizam, podršku gay brakovima i pravu na pobačaj, te posebno njegova tri

braka.