Svijet
0

Rudari osuđeni zbog skrnavljenja aboridžanskog nalazišta u Australiji

Klix.ba
Rudarska kompanija OM Manganese je oskvrnula aboridžansko nalazište koje se nalazi u Australiji, zbog čega je kažnjena.

Ovo je prvi put da je jedna kompanija osuđena i kažnjena zbog skrnavljenja svetog mjesta. Nalazište je poznato pod imenom Two Women Sitting Down i nalazi se u Bootu Creeku sjeverno od Tennant Creeka. Kompaniji OM Manganese je izrečena novčana kazna od 134.000 dolara.

"Kompanija nikad nije imala namjeru narušiti i oštetiti sveto mjesto. Iskreno žalimo zbog štete i duboko se izvinjavamo", izjavio je direktor komapnije Peter Toth.

Nalazište Two Women Sitting Down je povezano sa australskim narodom Kunapa. Kompanija OM Manganese je optužena da je uzrokovala rušenje dijela nalazišta uključujući prepoznatljivu stijenu pod nazivom Horse Head u julu 2011. godine.

Tužitelji su izjavili da su radnici kompanije koristili eksploziv u blizini nalazišta. Bilo im je dozvoljeno da koriste eksploziv, ali podalje od svetih mjesta, a upozoreni su na pojavu pukotina u stijeni.

"Ovo mjesto će za nas zauvijek biti sveto iako je uništeno. Ne znamo šta da radimo jer nam se ovakve stvari ranije nisu događale. Ovo je mjesto postojalo hiljadama godina i dio je naše kulture", izjavila je predstavnica zajednice Kunapa Gina Smith.