Svijet
0

Rubygate: Odbačen zahtjev Berlusconijeve odbrane

FENA
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi
Milanski sud je u ponedjeljak odbacio zahtjev odbrane talijanskog premijera Silvija Belrusconija da se slučaj koji se protiv njega vodi zbog navodnog plaćanja seksualnih usluga maloljetnoj Marokanki, poznatoj pod nadimkom Ruby, prebaci specijalnom sudu za ministre u Rimu.

Njegovi advokati ističu da su sudije u Milanu pristrasni, dok njegovi protivnici smatraju da bi on želio izbjeći pravdu prebacivanjem suđenja u Rim, prenio je Reuters.

Konačnu odluku u ovom suđenju donijet će ustavni sud.

Berlusconija optužuju i da je zloupotrijebio položaj tako što je maja 2010. intervenirao da Ruby oslobode iz pritvora, kada je uhapšena zbog navodne krađe.

Pored ovog, danas treba da bude održano i ročište protiv talijanskog premijera u procesu koji se vodi protiv njega zbog navodnog podmićivanja bivšeg advokata Davida Millsa, na kome se Berlusconi neće pojaviti zbog, kako je ranije izjavio, sastanka s predsjednikom Italije Giorgijem Napolitanom posvećenom poduzimanjem narednih koraka za izlazak te zemlje iz ekonomske krize, prenio je AFP.

U slučaju podmićivanja, Berlusconi je optužen da je platio svom nekadašnjem advokatu Britancu Davidu Millsu 600.000 dolara kako bi lažno svjedočio i povukao inkriminirane detalje o njegovom poslovanju.

Kako je prenijela francuska novinska agencija, nekoliko svjedoka koji žive u Švicarskoj spremno je svjedočiti danas putem videolinka.

Protiv talijanskog premijera vodi se još jedan slučaj - Berlusconi i drugi šefovi njegove privatne TV mreže "Mediaset" optuženi su da su prijavili nižu cijenu kupovine televizijskih prava preko jedne off­shor kompanije, također u Berlusconijevom vlasništvu, kako bi stvorili tajne fondove.