Svijet
0

Rubikova kocka vraća se kući na Svjetsko prvenstvo

FENA
Očekuje se oko 300 učesnika na sastavljanju male višebojne kocke ovog vikenda kada u Budimpešta bude otvoreno Svjetsko prvenstvo u sastavljanju Rubikove kocke, rođene u Mađarskoj. Pored povratka rodnom mjestu kultne slagalice, ovogodišnje takmičenje također će biti održano u prisustvu čovjeka koji je stvorio kocku - Erna Rubika.

Očekuje se da oko 300 kandidata iz 33 zemlje, uključujući i aktuelnog prvaka Jena Ponsa iz Francuske, učestvuje na takmičenju koje će se održati 5, 6. i 7. oktobra, navode organizatori u saopćenju.

Otkako je lansirana 1977., Rubikova kocka fascinira i mlade i stare.

Svaka strana kocke ima različitu boju - crvenu, zelenu, žutu, plavu, bijelu ili narandžastu - sačinjena je od nekoliko manjih kvadrata koji se mogu pomjerati oko centralne osi.

Kada se nađe u rukama takmičara, cilj je ponovo ispremještati kvadrate tako da svaka strana ponovo pokaže jednu boju.

"Nacionalna i međunarodna prvenstva postala su redovna mjesta sastanaka za brze sastavljače, virtuoze u nalaženju rješenja", dodaje se u saopćenju.

Iako se u početku vjerovalo da će biti kratkog vijeka, Rubikova kocka postala je kultni predmet u 1980-tim. Ona je izložena u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti i ušla je u Oksfordski rječnik.

Prošlogodišnje porvenstvo održano je u Parizu.