Svijet
572

Ruanda se sjeća Srebrenice: Svijet ponovo nije uspio nekoga zaštititi

Klix.ba
Juče su se u Kigaliju, glavnom gradu Ruande, preživjeli genocida u Ruandi sjetili Bosne i Hercegovine i Srebrenice.

Okupili su se u Memorijalnom centru u Kigaliju kako bi održali minutu šutnje, zapalili svijeće i čuli specijalno snimljene poruke preživjelih iz Srebrenice, Hasana Hasanovića, dr. Fatime Klempić i Nedžada Avdića, koji je govorio iz Edinbugha.

"Genocid se dogodio u Srebrenici dok smo mi u Ruandi još uvijek bili u žalosti i ponovo svijet nije uspio da ih zaštiti," rekao je Yves Kamuronsi, direktor Aegis Trusta u Ruandi (organizacije koja vodi Memorijalni centar u Kigaliju), koji je i sam preživio genocid nad Tutsijima 1994. godine.

"Ovdje smo se okupili kako bismo iskazali solidarnost sa preživjelima Srebrenice i sa narodom Bosne i Hercegovine u sjećanju na genocid. Okupili smo se jer svijet mora naučiti iz onoga što se desilo u Srebrenici i u Ruandi. Zahvaljujemo se Nedžadu, Hasanu i Fatimi što su s nama podijelili svoja iskustva i želimo da znate da su naša srca danas s vama u sjećanju", zaključio je Kamuronsi.

Memorijalni centar u Kigaliju, koji je osnovao Aegis Trust 2004. godine na zahtjev gradskog vijeća Kigalija, sadrži jedan segment o genocidu u Bosni u sklopu trajne izložbe pod nazivom "Izgubljeni životi", koja se bavi masovnim zločinima 20. stoljeća.

Izvršni direktor Aegisa, dr. James Smith je u ovom priopćenju za javnost naglasio kako su genocidi u Srebrenici i u Ruandi inspirisali stvaranje Aegis Trusta koji sada radi na prevenciji genocida "uz glasove preživjelih u svojoj osnovi".