Razmjena špijuna
0

Rruski naučnik Sutjagin stigao u Beč?

FENA
Igor Sutjagin
Igor Sutjagin
Ruski znanstvenik Igor Sutjagin, osuđen u Rusiji na 15 godina zatvora zbog špijunaže za Sjedinjene Države, doputovao je u četvrtak u Beč, saopćila je ruskoj agenciji RIA Novosti njegova odvjetnica Ana Stavicka.

Prema navodima američkih medija, Sutjagin i još nekoliko osoba mogli bi biti razmijenjeni za nedavno osumnjičene u SAD-u za špijunažu u korist Rusije, u vezi sa čime su u srijedu američki i ruski dužnosnici održali tajne sastanke.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da ne može ni potvrditi ni demantirati da je Sutjagin doputovao u Beč, javio je Reuters.

Odvjetnica Stavicka je rekla da su "Igorovom ocu oko 16.30 po moskovskom (14.30 po srednjoevropskom vremenu) telefonirali i rekli da su vidjeli kako (Sutjagin) silazi iz aviona" u Beču i "da ga je tamo dočekao časnik".

Američka agencija Associated Press prenijela je da odvjetnica nije mogla dobiti potvrdu te informacije od vlasti ili drugih izvora.

Ruska agencija Interfax je prenijela izjavu tajnika Javnog komiteta za zaštitu znanstvenika Ernsta Čornog da je Sutjagin stigao u Beč. "Poznato mi je da je Sutjagin doputovao u Beč", rekao je on, dok britanska agencija Reuters navodi kako ni Čorni nije siguran da je to istina.

Prema britanskoj agenciji, Čorni je rekao da je "Sutjaginova oca zvala jedna zapadna TV kompanija i rekla da je on viđen kako stiže u Beč" i da ga je "dočekao britanski časnik".

Agencija Itar-Tass je iz New Yorka prenijela pisanje američkih medija da odvjetnici 10 osumnjičenih za obavještajni rad u korist Rusije vode pregovore s tužiteljstvom o sklapanju dogovora o priznanju krivnje, što bi moglo omogućiti njihovu deportaciju iz SAD već danas.

"Gazeta.ru" je na svojoj web-stranici, pozivajući se na upućeni izvor iz diplomatskih krugova, javila je da su SAD i Rusija dogovorili razmjenu osoba osumnjičenih za špijunažu i da bi u Moskvu trebalo da bude upućena osumnjičena Anna Chapman.

"Službeno se o razmjeni neće saopćavati", navela je "Gazeta.ru".

Itar-Tass je ranije u četvrtak javio da rusko ministarstvo vanjskih poslova ne komentira situaciju oko "špijunskog skandala". "MVP Rusije ne komentira situaciju oko špijunskog skandala u SAD-u", rekao je sagovornik ruske državne agencije i dodao da je to u nadležnosti odgovarajućih službi.

Sutjagin je bio načelnik Sektora za vojno-tehničku i vojno-ekonomsku politiku Odjela za vanjskopolitička istraživanja Instituta za SAD i Kanadu Ruske akademije znanosti, uhićen je 1999. godine a 2004. osuđen za prenošenje podataka koji predstavljaju državnu tajnu predstavnicima britanske konzalting tvrtke.

U materijalima koje je Sutjagin predao 1998. i 1999. godine radilo se, između ostalog, o najnovijim sustavima naoružanja i podacima iz oblasti izgradnje atomskih podmornica nove generacije, a Sutjaginova obrana tvrdila je da su materijali bili sačinjeni na temelju slobodno dostupnih izvora.

Ruski mediji izvijestili su u srijedu da je Sutjagin prebačen iz jednog zatvora u Arhangelskoj oblasti u moskovski zatvor "Lefortovo".