Svijet
0

Royal najavila raskid veze s predsjednikom francuskih socijalista

FENA
AP
AP
Francuska socijalistička predsjednička kandidatkinja Segolene Royal, poražena na nedavnim predsjedničkim izborima, najavila je u nedjelju raskid veze s predsjednikom Socijalističke stranke Francoisom Hollandeom, ocem njihovo četvero djece, što će dodatno zaoštriti očekivanu borbu za čelno mjesto u stranci nakon poraza socijalista na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

Royal je u izjavi Reutersu potvrdila da će se razići s Hollandeom, ogorčena na francuske medije koji su tu njezinu odluku objavili u javnosti nedugo nakon zatvaranja birališta.

"Nisam to htjela objaviti večeras, za vrijeme izbora", izjavila je Royal, dodavši kako je namjeravala s Hollandeom objaviti zajedničku izjavu kasnije u ponedjeljak.

Iako su socijalisti na nedjeljnim parlamentarnim izborima ostvarili bolji rezultat od očekivanog (Konzervativna stranka francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya osvojila je većinu u parlamentu), tu je olakšavajuću vijest poremetila briga kako će razlaz Royal i Hollandea utjecati na budući smjer i borbu za čelno mjesto Socijalističke stranke.

"Večeras imamo druge stvari za raspraviti nego to (razlaz). Ta objava zamaglila je razjašnjavanje večerašnjih izbornih rezultata", izjavio je socijalistički senator Jean-Luc Melenchon.

Tokom predizborne kampanje, Royal i Hollande, koji se nikada nisu oženili, opovrgavali su nagađanja o razlazu, a Royal je početkom godine izjavila kako je 2006. željela romantično vjenčanje s Hollandeom.