Svijet
0

Royal Caribbean kruzer prekinuo krstarenje: 600 putnika oboljelo

Klix.ba
Turisti koji su krstarili Royal Caribbean kruzerom morali su skratiti svoje putovanje nakon što se 600 putnika i članova posade zarazilo virusom koji uzrokuje povraćanje i dijareju.

Kruzer je bio primoran da se usidri u New Jerseyu dva dana ranije nakon što je 600 od 4.215 osoba oboljelo. Odluku su donijeli službenici iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) tokom zaustavljanja na Djevičanskim otocima.

Ovo je drugi ovakav incident koji se događa Royal Caribbeanu u mjesec dana.

"Novi izvještaji o bolesti se smanjuju iz dana i dan i mnogi od gostiju su već na nogama. Ipak, poremećaj uzrokovan valom bolesti spriječio nas je da pružimo odmor gostima kakav su očekivali. Nakon konsultacija našeg medicinskog tima i predstavnika Centra za kontrolu i prevenciju bolesti mislimo da je najbolje poslati goste kući ranije kako bismo iskoristili vrijeme i dezinficirali brod", saopćeno je iz Royal Carribeana.

Uzrok bolesti još nije jasan, ali simptomi su slični norovirusu.

Prema podacima CDC-a, 564 putnika i 47 članova posade je oboljelo. Većina ih je smještena u karantenu.

"Bolestan sam i u karanteni sam, a 75 posto broda je već ispražnjeno. Sve što dodirnem stavljaju u posebne vrećice. Kapetan i posada su odlični", tvitao je Arnee Dodd, jedan od putnika.

Iz Royal Caribbeana su saopćili kako će brod sada proći kroz sanitarni program kako bi bili sigurni da će ukloniti sve tragove bolesti. Također, naglasili su kako će pronaći način da kompenziraju putnicima koji su morali skratiti svoje putovanje.