Svijet
1

Rouhani prije inauguracije optužio SAD da traže načine da napadnu Iran

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Novi iranski predsjednik Hasan Rouhani optužio je Sjedinjene Američke Države da traže izgovor kako bi se sukobile s njegovom zemljom zbog nuklearnog programa.

Rouhani je navodno ovo izjavio prilikom susreta sa predstavnikom Sjeverne Koreje na njegovoj inauguraciji koja je održana danas.

"Vjerujemo da SAD i zapadnjaci traže izgovor da se sukobe sa zemljama koje ne smatraju prijateljskim", rekao je Rouhani, a prenijela je iranska državna televizija.

Zapadne zemlje već duže vrijeme optužuju Iran da razvija nuklearno oružje što oni odlučno demantuju.

Na inauguraciji Rouhanija je kao novog predsjednika Irana predstavio ajatolah Ali Hamnei. On je u svom govoru pred Parlamentom rekao da će u Vladu unijeti mudrost i nadu.

Obećao je umjerenu politiku, kao i veća prava i slobodu za žene. Kritikovao je međunarodne sankcije kazavši da to nije način da se "razgovara" među zemljama te da treba govoriti jezikom međusobnog poštivanja.

Analitičari navode da se Rouhani suočava sa ogromnim izazovima, među kojima je borba sa inflacijom, koja je prošlog mjeseca bila na 42 posto, visokom stopom nezaposlenosti i premoštavanje političkih nesuglasica između konzervativnih, umjerenih i reformističkih frakcija.