Američki akademici
1

Roth i Shapley dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

Klix.ba
Američki akademici Alvin Roth i Lloyd Shapley dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju u 2012. godini.

Švedska kraljevska akdemija nauke dodijelila je ovim akademicima nagradu za njihov rad na "teoriji stabilne alokacije i prakse tržišnog dizajna", objavio je BBC.

Rad se bavi temom kako na najbolji mogući način rasporediti sredstva s ciljem postizanja školskih priznanja ili pribavljanja organa pacijentu koji treba transplantaciju.

Roth je profesor na Harvardu, a Shapley predaje na Univerzitetu Californija u Los Angelesu.

"Iako su njih dvojica radili odvojeno, kombinacija Shapleyove teorije i Rothovog empirijskog istraživanja, eksperimenata i praktičnog dizajna rezultirala je procvatom u polju istraživanja i poboljšanju učinka rada mnogih tržišta", saopćeno je iz Akademije.

Shapley i njegov kolega David Gale su 1962. godine objavili teoriju o tome kako najbolje uskladiti ponudu i potražnju na tržištima s etičkim i pravnim komplikacijama, poput priznanja studentima u javnim školama širom SAD-a.

Ovaj originalni rad, koji je razvio dvojac Gale-Shapley, ima za cilj osigurati stabilno podudaranje ili najbolji ishod za obje strane.

To je ključno u kooperativnoj igri teorije, području u kojem matematički ekonomisti nastoje utvrditi kako individualci racionalno biraju da sarađuju.

U ranim 1980-im Alvin Roth je uradio studiju o novokvalifikovanim doktorima i studiju o stabilnom podudaranju u stvarnom svijetu.

Tada je u SAD-u postojao problem manjka studenata medicine, što je prisililo bolnice da ponude stažiranje studentima i to nekoliko godina prije diplomiranja, što ukazuje na to da je podudaranje urađeno prije nego su mogli dobiti dokaz o njihovim vještinama i kvalifikacijama.

Tzv. kliring sistem je uspostavljen da se pokuša pronaći bolja podudarnost studenata medicine i potražnje bolnica. Tokom 1984. godine, Roth je otkrio kako je kliring sistem vrlo blizak Gale-Shapley algrotimu jer se može primijeniti u stvarnim životnim situacijama.