Svijet
0

Ronioci uspjeli doći do još tijela: Stariji putnici ostavili učenike u trajektu koji tone

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Spasilački timovi Južne Koreje nastavili su izvlačenjem tijela putnika iz potopljenog trupa trajekta koji je potonuo prije sedam dana. Službenici su kazali kako broj poginulih u ovoj nesreći sada iznosi 150.

Ronioci su uspjeli doći do kabina na trećem i četvrtom deku trajekta, što prethodnih dana nije bilo moguće. Jake struje sprječavale su ronioce da dođu do tijela djece i odraslih koja su plutala u trupu u kabinama.

Jedan od preživjelih, Eun-su Choi, opisao je užas koji se dogodio kada je brod počeo tonuti.

"Pokušali smo ih izvući ali bilo je veoma teško. Tada smo odlučili da se popnemo, ali sada duboko žalim zbog te odluke", rekao je Choi za BBC.

Još 152 osobe se vode kao nestale. Nada da su preživjele ovu nesreće nakon sedam dana je nestala. Porodice se nadaju da će uspjeti dobiti tijela svojih najmilijih kako bi mogle obaviti obrede sahrane.

Od 476 osoba, 339 su bila djeca i nastavnici koji su krenuli na ekskurziju. Mnogi su ostali zarobljeni u brodu jer je naredba za evakuacija stigla pola sata nakon što je brod počeo tonuti. Trajekt je potpuno potonuo za dva sata.

"Brod se počeo naginjati i tonuti. Kontejneri su počeli padati u more i shvatio sam da ćemo se prevrnuti. Držao sam se za ogradu i pokušavao spasiti neke učenike u kafeteriji. Klizili su na koljenima prema blagajni. Pokušali smo ih izvući vatrogasnim crijevom ali bilo je vrlo teško spasiti ih. Odlučili smo se popeti, nikad se neću prestati kajati zbog te odluke", rekao je.

Choi je kazao kako su njegovi prijatelji uspjeli spasiti šestogodišnju djevojčicu dodajući je od ruke do ruke. Nažalost, spasa nije bilo za 302 osobe koje su svoje živote izgubile utopivši se u prostorijama trajekta.

Kapetan i posada su optuženi zbog napuštanja putnika u stanju nesreće. Južnokorejska predsjednica Park Geun-hye osudila je taj čin posade i njihov čin nazvala ubistvom.